Word lid!
Nieuws
6
februari

Foto's plas dras gebied staan online!

Foto's plas dras gebied staan online!

Afgelopen vrijdag een heerlijke middag beleefd bij het plas dras gebied van vogelwacht Dronrijp. Tijdens onze algemene ledenvergadering eerder dit jaar hebben we al een mooie presentatie over dit kleine maar erg vogelrijke plas dras gebied mogen  aanhoren. De nieuwe vogelhut, gemaakt van oude kaasplanken uit de nabijgelegen kaasfabriek, rook nog heerlijk naar verf en was van alle gemakken voorzien. Erg mooi om te zien hoeveel vogels hier hun voedsel vandaan halen en in of nabij dit gebied hun eieren leggen. De kleine plevier en de kluut zaten al op het nest.

Onder het kopje Verslagen -> Foto-album staan de foto’s. Naast vele kluten, kemphanen, tureluurs, grutto’s, kieviten en bergeenden werd ook een bosruiter en een zwarte ruiter gespot. Omdat deze vogels minder bekend zijn bij het grote publiek, onderstaand wat extra informatie over deze ‘doortrekkers’.

 

De bosruiter

De bosruiter is een steltloper met een opvallend gespikkeld verenkleed en een tamelijk korte snavel. Een goede vuistregel voor het herkennen van deze soort vormt de verhouding van de lengte van de snavel ten opzichte van de kop: beide zijn ongeveer even lang. Bij andere ruiters is de snavel meestal langer en / of niet helemaal recht. Het zijn noorderlingen, die Nederland passeren tijdens de voor- en najaarstrek. In een ver verleden broedden bosruiters ook wel in Nederland, maar sinds het begin van de 20e eeuw zijn geen goede bewijzen van broeden meer gevonden. Zo nu en dan duikt er echter een verdacht exemplaar op: de kans op een mogelijk broedgeval is daardoor nog niet geheel verkeken.

Status

Schaarse doortrekker

Trek/stand/winter

Trekvogel

Trend en aantal

De bosruiter is een schaarse doortrekker, die vooral in moerassige gebieden gezien wordt, zowel in zoet als in brak water.

 

De zwarte ruiter

Wie in Nederland een zwarte ruiter ziet, neemt maar zelden een zwarte vogel waar. De zwarte ruiter is namelijk een doortrekker die bij ons vooral in het winterkleed te zien is, of in een overgangskleed (rui). De zwarte ruiter lijkt dan sterk op de tureluur. De helderrode poten maken de verwarring compleet. De poten van de zwarte ruiter zijn echter een stuk langer.

Status

Doortrekker

Trek/stand/winter

Jaarvogel. Het hele jaar door zijn zwarte ruiters in Nederland aanwezig. De grootste pieken liggen tijdens de voorjaarstrek (april-mei) en tijdens de najaarstrek (augustus-september). Een klein aantal overzomert en overwintert in ons land.

Trend en aantal

Tien procent van de Europese populatie aan zwarte ruiters is tijdens de trekpieken (april-mei en augustus-september) in Nederland aanwezig. De aantallen fluctueren, maar er is geen duidelijke trend waarneembaar. Wel zijn de aantallen zwarte ruiters in de Dollard sterk toegenomen nadat het lozen van vervuild water begin jaren tachtig is gestopt.

Share Button
Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Foto's plas dras gebied staan online!

Gerelateerde berichten