Word lid!
Nieuws
14
mei

Pullen geringd van de torenvalk (1)

Pullen geringd van de torenvalk (1)

“Kom even mee”. “Voordat jullie aan de slag gaan wil ik jullie wat laten zien”. De heer Waslander loopt voor ons uit en probeert schijnbaar iets te verjagen. Plotseling stapt er een scholekster vlak voor ons te voorschijn. Achter het schuurtje naast een stapel brandhout ligt een nest met vier eieren in het hoekje. Dat is toch weer prachtig. Wat een maffe beesten zijn het ook.

Vanavond samen met ringer Rudy Fopma torenvalk pullen ringen namens Vogelringgroep Bergumermeer. Wederom de eersten van het jaar. Nestbak eigenaar, de heer Waslander, wil graag zelf de controles uitvoeren. Er lagen al vrij vroeg in het seizoen 6 eieren in de nestkast.. Hij belde me afgelopen maandag. Hij melde dat er al 2 vrij grote pullen in de kast zaten en vier eieren.. “Euh?” Volgens Waslander waren de kauwen vervelend geweest en dus heeft hij daarna nog eens gekeken. Er lagen opeens nog maar 2 eieren. En nu dus 2 pullen en 4 eieren. “100 Procent zeker”, meld hij. ….???

Vanavond heb ik 2 petten op. Ringmedewerker Bergumermeer en jeugdcoördinator Vogelwacht Marssum. In het kader van jeugdeducatie neem ik per keer geïnteresseerde gastjes mee. Vandaag omkezeggers Rutmer en Sietse Geert. Tezamen met hun heit en onze ‘nieuwe’ vogelwachter, Wietze Geertsma. Vandaag maak ik alleen foto’s. Een tegenslag in het herstel van mijn arm dwingt me een stap rustiger aan te doen. De heer Waslander plaatst de ladder. Wietze helpt met het vangnet voor het geval de pullen uit de bak springen en doet het schrijfwerk. Rudy pakt de pullen uit de bak, doet het ringwerk en neemt de biometrie op. De eerste pul blijkt een mannetje te zijn. Te zien aan de dunne bandering op zijn staart en aan de staartdekveren waar een beetje grijs inzit en de bandering een beetje op een hartje lijkt. Dit in tegenstelling tot de vrouwelijke pul. In roofvogelland zijn de vrouwen zwaarder en vaak groter. De bandering op haar staart en dekveren zijn breder. Zie foto. De ‘mantsjes’ Geertsma staan er met de neus bovenop. Vooral Rutmer vindt het machtig interessant. Hij wil dan ook graag even poseren met een torenvalkje. “Niks voor mij”, zegt broeder Sietse Geert. Zijn tijd komt vast nog wel. Met een folder op zak gaan ze weer op huis aan. “Die hebben morgen heel wat te vertellen op school”, volgens Wietze.

Wij besluiten nog even naar familie Schiphof te rijden om nog een poging te doen de vrouw van de daar broedende torenvalk af te vangen. De nestkast hangt er nieuw en is van ‘onze’ vogelwacht. We zijn de auto nog niet uit of Tieme komt al aanlopen. Deze prof voetballer in wording vindt het reuze interessant wat we doen. “Mag ik meekijken”, roept hij. Het is lastig om het vangnet voor de kast te krijgen vanwege takken en brandnetels. De eerste poging mislukt. Een klein hoekje is genoeg…..roets weg is hij. De man komt uit de bak. We moeten een pauze inlassen om te wachten op de terugkomst van 1 der ouder vogels. Het is geen straf om bij familie Klaas Schiphof langs te gaan. Gastvrij als ze zijn krijgen we ook nu weer een bakje koffie aangeboden maar aangezien het niet meer echt koffie/theetijd is wordt het een lekker koud biertje met een stuk worst. “Aigenlyk hef ik metsin misfongen”, zegt Rudy. “Ik had wel sin in een bierke”.

Daarna nog 1 keer proberen om af te vangen. Deze keer zwiept Rudy het vangnet in een strakke actie voor de opening van de nestkast. Er gebeurt niks. Dat kan betekenen dat de vogel in de kast is blijven zitten. “LADDER”, roept Rudy. Snel draven Time en ik naar de boomhut en nemen gezamenlijk de daar opgestelde ladder mee. “Tatutatuu, de brandweer”, roepen we. Tieme draaft achterop, maar hij struikelt en valt plat op zijn snufferd in het gras. Helemaal in deuk komen we bij Rudy…. shit, de ladder is te kort. Achter de stallen ligt nog een ladder en die biedt uitkomst. Geen vogel in de kast en nog steeds 6 eieren. Mooie reden om volgende week weer te kijken. Dan maar in 1 keer raak Rudy. Straks gaan ze nog denken dat je het echt met opzet doet. Proost!!

Meino Zondervan

Share
Jeugd / Verslagen 0 Reacties

Gerelateerde berichten

Reacties