Word lid!
Nieuws
19
januari

16 januari 2016 Stiens-Berlikum-Beetgum

16 januari 2016 Stiens-Berlikum-Beetgum

Sovon had enkele tellers te kort voor de 50ste midwintertelling van watervogels op deze dag. ‘Kun je ons helpen door 2 gebieden te tellen’. ‘Ai … ik heb niet veel tijd maar wil wel helpen. Doe maar 1 gebied dat moet net lukken voor het donker wordt’. Matthijs wordt bereid gevonden om me te helpen. Dat is gelukkig geen straf voor hem.

Weinig tijd want er moesten eerst koeken worden verkocht voor onze Vogelwacht in Marsum. Na het geld tellen en gezellige nazit togen we rond 14.00 uur richting Beetgum. Matthijs is co-piloot. Aan de hand van een plattegrond verteld hij waar we langs moeten en doorkruisen we het te tellen gebied. Tevens heeft hij de meeste tijd het telformulier op schoot en schrijft de door mij opgenoemde aantallen op. Werkt perfect!

Flinke aantallen stormmeeuwen, kieviten, wulpen, goudplevieren en smienten. Het gebied is ons niet geheel vreemd. Vanwege de vele aanwezige muizeneters komen we vaker in deze contreien. Grote zilverreigers, blauwe reigers, buizerds en torenvalken worden veelvuldig aan het papier toevertrouwd.

Op het moment dat Matthijs in de auto even druk is met inkomend telefoonverkeer maak ik buiten een scan met de telescoop over de weilanden. Tijdens het tellen van buizerds komt er plots een andere rover door mijn beeld fladderen. ‘Thijs, een velduil!!” ‘Oh een velduil’, hoor ik hem zeggen tegen zijn gesprekspartner. Het gesprek wordt rap afgerond zodat hij de uil door de scoop bewonderen kan. Verder komen we een slechtvalk tegen op een paal en een witgatje die vlak voor de stilstaande auto langs vliegt en naast ons in een slootswal ploft. Rond 16.00 uur zijn we klaar. Mooi op tijd want de zon verdwijnt achter dikke hagelbuien. De dag is weer goed meegenomen. Morgen wacht een dagje wadvogels tellen met Sije. Matthijs bedankt, Sije oant moarn en lezers tot kiekes!

P.s.
De geringde buizerd op de foto moet het stellen met 1 oog. Gezien het feit dat deze rovers sterk afhankelijk zijn van hun zicht is het knap dat het dier overleeft met deze handicap.

Foto/ tekst: Meino Zondervan

Share Button
Algemeen / Verslagen 0 Reacties

Gerelateerde berichten

Reacties

Reageer