Word lid!
Nieuws
22
april

14 mei officiële opening zwaluwwand en plas/dras gebied Marsum

14 mei officiële opening zwaluwwand en plas/dras gebied Marsum

Beste natuurliefhebber,

Zaterdag 14 mei 2022 openen wij officieel de oeverzwaluwwand en het plas/dras gebied van Marsum. Een samenwerkingsverband tussen Dorpsbelang Marsum, gemeente Waadhoeke & andere subsidie verstrekkers en Vogelwacht Marssum e.o.

Onderstaand treft u de uitnodiging en aanvullende informatie aan.

Hopelijk tot 14 mei!

Met vriendelijke groet,

Bestuur Vogelwacht Marssum e.o.
(Sjoerd, Meino, Matthijs en Pieter Jord)

– UITNODIGING –

Wat: Officiële opening oeverzwaluwwand en plas/dras gebied Marsum
Waarom: Gebiedsherinrichting recentelijk volledig afgerond
Wie: Genodigden en een ieder die de natuur in Marsum een warm hart toedraagt
Wanneer: Zaterdag 14 mei 2022 van 11 tot 12 uur
Waar: Trailerhelling Marsum (nabij rotonde carpoolplaats Marsum en afscheidscentrum Andringastate)

Programma:
• 11:00 uur Ontvangst met koffie en gebak
• 11:15 uur (Openings)woord van Sjoerd Hovenga (Vogelwacht Marssum e.o.), Geert Verf (Dorpsbelang Marsum) en wethouder (gemeente Waadhoeke)
• 11:45 uur Officiële opening door de wethouder en voorzitter vogelwacht
• 12:00 uur Afsluitend drankje en in kleine groepjes naar de kijkhut en eventueel de uitkijktoren

UPDATE WEGWERKZAAMHEDEN MARSUM: Door de werkzaamheden aan de rotonde zijn alle afritten naar Marsum afgesloten, de beste optie is om via Dronrijp te rijden en dan de parallel weg te nemen. Via Deinum en Ritzumasyl is ook een optie wanneer u vanuit de richting van Leeuwarden komt.

– PERSBERICHT –

Nieuwe oeverzwaluwwand Marsum groot succes

MARSUM – Alle 96 nestingangen van de oeverzwaluwwand waren in 2021 bezet met broedparen, een kroon op het werk van de plaatselijke vogelwacht en dorpsbelang. Zaterdag 14 mei wordt het gebied officieel geopend door de wethouder. In maart dit jaar werd nog een strook vogelvriendelijke duin-, mei- en sleedoorns aangeplant. Hiermee kwam een einde aan de werkzaamheden van het gebied, dat naast een oeverzwaluwwand en steltlopereilandjes ook een vogelkijkhut en een uitkijktoren heeft gekregen.

In 2016 hadden Vogelwacht Marssum e.o. en dorpsbelang Marsum met de komst van de Haak om Leeuwarden het idee opgevat om de leefomgeving van hun dorp te verfraaien met een duurzame oeverzwaluwwand in combinatie met plas/dras gebied. Het idee van een zwaluwwand leefde al bij een aantal dorpsbewoners maar kreeg bij de sloop van de oude brug over het van Harinxmakanaal richting Deinum en de N359-weg concrete gestalten.

Door de werkzaamheden lag er een grote grondbult waar de oeverzwaluwen zich al snel in hadden gevestigd. Na het broedseizoen werd deze grondbult toentertijd weggehaald waarmee ook een geschikte broedplaats verdween. De oeverzwaluw had als soort door haar aanwezigheid al haar goedkeuring gegeven aan de locatie. Een lang gekoesterde wens van de vogelwacht om een eigen plas/dras gebied te beheren, werd gecombineerd met het idee van de oeverzwaluwwand.

Landschapsbeheer Friesland schreef vervolgens een plan voor de vogelwacht en dorpsbelang. Het draagvlak voor dit plan bleek in Marsum groot te zijn. Bewoners van Marsum hebben een actieve bijdrage geleverd bij de aanleg en onderhouden jaarlijks het gebied. Het gebied is niet alleen ingericht voor vogels, ook zijn er 2 vleermuiskasten en een insectenhotel geplaatst en de ondiepte rondom de eilandjes is een perfecte paaiplaats voor vissen en amfibieën.

Share Button
Algemeen / Bestuur 0 Reacties

Gerelateerde berichten

Reacties

Reageer