Word lid!
Nieuws
3
maart

Wandelexcursie Noardlike Fryske Wâlden

Wandelexcursie Noardlike Fryske Wâlden

Wandelexcursie zondag 17 mei
Op zondag 17 mei gaan we weer op pad. Deze keer gaan we de Noarderlijke Fryske Wâlden (NFW) bezoeken. Een wandelexcursie voor jong en oud naar en op It Pingopead bij Twijzel onder leiding van een IVN landschapsgids (zie ondergetekende :-)).

Bosvogels voelen zich hier uitstekend thuis maar er is veel meer te zien en te beleven in dit bijzondere landschap. Geef je op en noteer de datum in je agenda.

Zondag 17 mei om 8.45 uur verzamelen bij het Dorpshuis Nij Franjum in Marsum. Graag zoveel mogelijk met elkaar carpoolen. Rond 12.30 uur zijn we weer terug.

 

Noardlike Fryske Wâlden
Het eeuwenoude cultuurlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) is prachtig. Kenmerkend zijn de elzensingels, houtwallen en pingo’s. Nergens in Europa is zo’n buitengewoon mooi coulisselandschap te vinden. Boeren hebben destijds de bomenrijen rond de weilanden aangelegd als veekering.

Met de opkomst van prikkeldraad verloren de singels en ‘dykswâlen’ hun oorspronkelijke functie. Het noodzakelijke onderhoud ervan liep terug. Mede door de schaalvergroting in de landbouw dreigde het kleinschalige coulisselandschap zelfs te verdwijnen. Gelukkig zag men de grote waarde ervan op tijd in.

Betrokken agrariërs onderhouden het landschap. De boeren die aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer doen zijn aangesloten bij de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.

Het vrijwel intact gebleven gebied is uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Het is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

 

Groet,

Meino Zondervan

Share Button
Algemeen / Jeugd 0 Reacties

Gerelateerde berichten

Reacties

Reageer