Word lid!
Nieuws
26
oktober

Praatjes vullen geen gaatjes!

Praatjes vullen geen gaatjes!

Hoe mooi zou het zijn een eigen plasdras gebied te hebben binnen onze vogelwacht..! Een Murk Nijdam 2 met volop biodiversiteit waar de natuur zichzelf vervolgens redt en waar alle dieren, ook predatoren in samenhang met elkaar leven. Randvoorwaarden creëren waarin de natuur weer eigen baas is zonder inzet van jagers en broedmachines. Een utopie? (Natuur)boer Murk Nijdam uit Wommels is een aardig eind op de goede weg en zal met de financiële steun van het Agrarisch Natuurfonds Fryslan (https://agrarischnatuurfondsfryslan.nl) zijn gebiedsinrichting verder kunnen optimaliseren.

Maar ook in Marsum bleef het niet alleen bij praatjes. Met de komst van de Haak om Leeuwarden ging helaas ook weer een stukje natuur teloor. Dorpsbelang Marsum en onze Vogelwacht wisten onder andere bij de gemeente en de provincie subsidies aan te boren die als compensatie gelden voor deze nieuwe asfaltstroken in onze omringende weilanden. Ook het Herbert Duintjer Fonds en Fonds Bolsward Dronrijp droegen financieel bij om het gebied verder in te kunnen kleuren. Op deze website viel al eerder te lezen hoe de gebiedsinrichting rondom de oeverzwaluwwand steeds verder vorm kreeg.

Afgelopen zaterdag was het zelfs al tijd om voor de eerste keer onderhoud te plegen aan onze nieuwe zwaluwwand. Want nog voor de bouw wisten de oeverzwaluwen de zandbulten al te vinden en ook in het eerste voorjaar dat onze wand staat werd hij al meteen dankbaar in gebruik genomen. Een telling van het aantal nesten deze frisse ochtend maakte duidelijk dat 62 van de 96 gaten bezet waren geweest!

En prachtig resultaat en een grote glimlach kon er dan ook zeker vanaf bij de aanwezige leden van onze wacht. Dat even later onze laarzen overliepen met water tijdens het opnieuw uitboren en vullen van de gaten mocht de pret niet drukken. En als klap op de vuurpijl is deze week de nieuwe vogelkijkhut ook opgeleverd door bouwbedrijf Julianus.

Het heeft nog niet de grote van een Murk Nijdam 2, maar trots zijn we zeker op het tot nu toe gerealiseerde natuurgebiedje tussen Marsum en Deinum.

Share Button
Bestuur / Verslagen 0 Reacties

Gerelateerde berichten

Reacties

Reageer