Word lid!
Nieuws
31
mei

Gevonden vogeltjes

Gevonden vogeltjes

Een jonge vogel – nog dons tussen de veren – zit in een hoekje van de tuin. Oudervogels zijn in velden noch wegen te bekennen, het diertje kan niet vliegen, zoekt geen eten en lijkt verlaten. Overal liggen katten op de loer, of kraaien, of de hond van de buren. Wat moet u doen?

Moeilijk om te doen, maar help jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen. Als de vogel gewond is (hangende vleugel, slepende poot, bloed op de veren), bel dan de Dierenambulance (of kijk bij de website van Vogelwacht Marssum e.o. bij de button ‘Vogelopvang)!

Best een vol nest

Met tien kuikens is een vogelnest best vol, maar met tien jonge vogels barst het uit zijn voegen. Vaak wordt het nest gewoon te klein en komen de jonkies eruit voor ze volgroeid zijn. Dat is normaal. Ze leven die eerste dagen op de grond en lijken verweesd, maar zijn het niet. De ouders zoeken voedsel in de buurt en weten door bedelgeroep waar de jongen zitten. Na een dag of vier, vijf, soms eerder, kunnen ze vliegen en zichzelf in veiligheid brengen.

Ogen dicht, aan de vakantie denken

Een jonge vogel kijkt de kunst van het overleven af van de ouders. Veilig in een kartonnen doosje kan dat niet, met alle gevolgen vandien en volgens de letter van de wet is het ook verboden. Houd dat in gedachten en neem ze dus niet mee, ook al ogen ze zielig. Gewoon ogen dicht, aan de vakantie denken of juist het werk, het moet.

Klaargestoomd voor een leven in het wild

Niet alle jongen zullen het redden – de natuur is hard. Degenen die overleven, zijn klaargestoomd voor een leven in het wild. En juist die overlevers (misschien de grootste die het eerst kon vliegen, misschien de beste verstopper, misschien de snelste leerling) zorgen op hun beurt weer voor nageslacht dat precies heeft wat nodig is, om in deze wereld vol mensen en katten en hedendaagse gevaren te overleven.

 

Tekst: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/?bericht=2220

 

Share Button
Algemeen 0 Reacties

Gerelateerde berichten

Reacties

Reageer