Word lid!
Nieuws
7
maart

Stay tuned, beste kijkers!

Stay tuned, beste kijkers!

Een nieuwe blog staat online op: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/stay-tuned-beste-kijkers en https://www.itfryskegea.nl/webcam/havik-zeearend/

STAY TUNED, BESTE KIJKERS

“JAHAAA, ze zitten op hun nest. Oh, ze vliegen eraf. [volgen, volgen…] en ja, ze landen in een hoge boom. Wow, paring!” of “Hey, de arend reageert op die overvliegende sperwer.” Een kleine greep kreten vanuit het veld.

Het beeld is ruimer dan hetgeen er voor de webcam gebeurt en de beleving een keer zo groot. En dat niet alleen. Tijdens het posten bij de locatie (op veilige afstand uiteraard) komen er buurtbewoners langs om een praatje te maken. Ik hoor hoe het fenomeen leeft en hoe iedereen de webcam-soap op zijn eigen manier beleeft tijdens een wandeling of fietstocht. Machtig!

Webcamhelden
Onze webcamhelden houden het spannend. Het oogt af en toe vrij rustig, maar dat kan ook plots omslaan. Het is met haviken namelijk zo dat het vrouwtje in de loop van maart steeds meer binding krijgt met de nestplaats, zoals mede-blogger Jan al benoemde in zijn vorige blog. Het havikvrouwtje lapt het nest op en wacht op prooiaanbreng van de man. De eerste paringen vinden al zo’n 50 dagen voor de daadwerkelijke eileg plaats, waarbij de paringsfrequentie de laatste 20 dagen toeneemt tot een gemiddelde van eenmaal per uur (yep, aan uithoudingsvermogen geen gebrek). Als oplettende kijker kan je op dat moment dan ook al haast voorspellen wanneer het leggen van het eerste ei begint. Daarnaast verraadt de houding van het vrouwtje dat ze er bijna aan toe is. Ze zit dan in een typerende houding bij het nest, in elkaar gedoken met uitgezette veren.

Back-up
Of slagen de zeearenden erin de haviken weg te klieren, omdat ze er moeite mee hebben deze toppredator als buren te hebben? Aan de andere kant is het ook een fantastisch nest om als back-up te hebben… genoeg reden om af en toe te buurten om te kijken of de haviken het een beetje op regel hebben. Althans als ik daar een menselijke gedachte op los mag laten.

Woningruil
Je weet never nooit niet hoe het gaat uitpakken, voor hetzelfde geld nemen de zeearenden het nest toch over. Wat mij betreft gaan we het beleven. Laat die dikke barnevelders het nest maar opeisen. Aan de overkant van de plas is nog een nest. Prima woningruil. De soap is nog lang niet afgelopen. Stay tuned, beste kijkers.

Tekst en foto: Meino Zondervan

Share
Verslagen 0 Reacties

Gerelateerde berichten

Reacties